Як підняти самооцінку, підвищити впевненість у собі

Низька самооцінка може позбавити вас мотивації рухатися вперед, досягати поставленої цілі, задовольняти свої бажання, втілювати свої мрії. Як наслідок, таке життя не приносить задоволення, і людина почуває себе нещасливою.

 

Що таке низька самооцінка?

Низька самооцінка - невиправдано занижена оцінка себе, своїх здібностей та досягнень.

 Ознаки низької самооцінки 

1. Людина вважає себе гіршим за інших.

2. Знецінення своїх сильних сторін, досягнень, зациклювання на своїх слабкостях.

3. Постійні сумніви навіть у прийнятті незначних рішень.

4. Важко приймати компліменти.

5. Уникнення нових знайомств, великих компаній.

6. Негативні висловлювання про себе: «я глупий», «в мене не вийде» і т.д.

7. Занепокоєність думкою оточуючих.

8. Неможливість відстоювати свої кордони, говорити «НІ».

9. Бажання догодити іншим, навіть на шкоду собі. 

Як підняти самооцінку, підвищити впевненість у собі

Уверенность и самооценка

1. Перестаньте порівнювати себе з іншими. Всі люди різні, у кожного є свої сильні та слабкі сторони. Сконцентруйтесь на своїх сильних сторонах, розвивайте їх.

2. Хваліть себе. Помічайте свої навіть маленькі досягнення, відзначайте їх. Хваліть себе не тільки подумки, а і проговорюйте приємні слова вголос, також можна говорити стоячи перед дзеркалом.

3. Не сваріть себе. Якщо ви помилились, зупиніться, проаналізуйте ситуацію, щоб не допустити повтору, але не сваріть себе. Пам’ятайте ви не робот, ви людина, а людям властиво помилятися. Сприймайте помилку/невдачу, як цінний досвід, який дозволяє вам розвиватися.

4. Оточіть себе «правильними» людьми. Проаналізуйте своє оточення, відносини. Задайте собі питання, що вони «приносять» Вам? Якщо поруч з людиною приємно знаходитись, ви радієте, відчуваєте підтримку, можете бути відвертими – цініть таких людей, і залишайте у своєму житті. Якщо в стосунках ви відчуваєте себе приниженим, знецінимим, засудженим, висміяним, постійно напруженим, такі відносини «отруюють» Ваш простір.

Якщо ви читаючи статтю впізнали себе, не засмучуйтесь. Невпевненість, занижена самооцінка це проблема, яку можна вирішити, виконуючі рекомендації. Але для більш швидкого та ефективного результату, варто звернутися до психолога. Спеціаліст проаналізує причини заниженої самооцінки, та як найшвидше використає необхідні «психологічні інструменти» для усунення проблеми. Самооцінка підвищиться, ви відчуєте впевненість у своїх силах, та почнете «дихати повними грудями». 

 

Психолог Ольга Євіч